David Closes Camí de Santa Caterina

Source: David ClosesPhotography: David Closes / Joan Antoni Closes
Date: April 6, 2016

El projecte tenia per objectiu la pavimentació d’un antic camí medieval situat al sud de la ciutat de Manresa. La ciutat presenta un límit marcat i clar sobre el riu Cardener a causa de la presència del congost abrupte del riu i de la presència de la platja de vies de l’estació del ferrocarril. Aquest tall orogràfic i d’infraestructures genera un tall net entre el teixit urbà i els espais agrícoles emplaçats al sud de la ciutat. El camí de Santa Caterina, que connecta amb l’antiga torre de defensa de Santa Caterina, està situat a les costes abruptes del congost del riu. El camí permet accedir, des de la ciutat, al pla de la torre de Santa Caterina; el pla és un mirador excepcional sobre la façana històrica i monumental de la ciutat.

L’actuació ha consistit en executar un paviment de formigó en els punts més abruptes i amb més pendent del camí. El formigó, fet amb àrid de 10mm de diàmetre màxim, s’ha executat amb acabat polit o rentat a l’àcid.

El projecte dibuixat es va utilitzar com a punt de partida: fixava els criteris constructius i una primera aproximació geomètrica de la solució. A l’obra, a mesura que anaven apareixent restes mig enterrades del paviment històric o emergia la geometria exacta dels estrats de roca, es van anar ajustant les solucions geomètriques de cada porció de projecte. Els rodons d’acer i les tirades de cordill van ser els instruments de precisió de l’obra.

La intervenció ha pretès afegir una nova capa contemporània a l’indret sense esborrar –ni reconstruir- les restes de paviment històric. Els trams i fragments de nou paviment pretenen sumar un nou estrat al lloc tot permetent una lectura clara de la història, del passat fins a l’actualitat.

1 Comment

  • carles April 12, 2016

    Quin projecte més senzill i sensible. Sembla que el nou paviment no toqui el terra, no imposa una geometria, se situa amb molt de respecte dins de l’entorn.

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close