Victor Vázquez Balló Canvi tipològic de hostal abandonat a habitatge

Date: March 3, 2016 Category: Old Academic

Dos germans, un enginyer i una escriptora, decideixen viure en un hostal abandonat a Cadaqués i iniciar un projecte en comú rehabilitant l’edifici. Comparteixen la passió per llegir i imaginen la fundació per fer tertúlies amb els amics essent l’edifici com una finestra per la cultura de Cadaqués.

Aquests dos germans els hi agradaria viure junts però tindran realitats familiars totalment diferents.

L’escriptora viu amb la seva parella tot l’any. Ella treballa a casa però en una sala separada. No tenen fills. Aquesta parella ja en fa prou amb una cuineta per preparar els menjars ja que normalment mengen fora i tenen el seu menjar preparat.

El seu germà, l’enginyer, té dos fills i un net i és més gran que la seva germana. Tots necessiten una habitació per tenir certa privacitat. No obstant, els hi agradaria trobar-se tots a la taula per parlar i gaudir del menjat que l’enginyer cuina.

El projecte es situat al límit del nucli antic de Cadaqués, a prop de l’església de Santa Maria. El nucli antic de Cadaqués és com una gran pedra on la seva porositat rau dels carrers que constitueixen una estructura laberíntica en el poble. Tot i això, l’actual edifici presenta particularitats respecte les altres cases. L’habitatge té tres cares: una cara al carrer del Vigilant que uneix longitudinalment amb el mar, un passatge que s’uneix a un carrer que tanca el nucli antic i un jardí que ha de ser una peça clau per la fundació.

La casa és un antic hostal dels anys seixanta que ha estat reformat diferents vegades amb diversos afegits. La informació disposada del projecte, des de un inici, ja ens mostrava l’edifici sense els afegits posteriors, sense aquest trencament de la relació amb el jardí. L’edifici té una planta principal, dos pisos i un subterrani tenint diferents relacions amb els carrers. Té un jardí donant a la casa diferent característiques que les altres cases del nucli antic. L’estructura principal son dos pilars i diferents jàsseres que es van alterant. També hi ha escales que, actualment, ja no compleixen l’actual normativa. Al subterrani, hi ha diferents voltes que no són originals i que cobreixen una coberta a la catalana.

El projecte vol fer diferents espais per cada situació. L’objectiu s’aconseguirà a partir de distribuir el programa dels dos germans i la fundació en secció. Serà organitzat per murs equipats o nínxols que contindran els serveis i emmagatzematge necessari donant llibertat als altres espais.

El primer gest és la implantació de un afegit lleuger per tal de relacionar la fundació amb el jardí generant certa autonomia de l’edifici respecte el lloc però, al mateix temps, essent una peça clau d’accés per a la fundació. Aquest microcosmos genera un espai de doble alçada amb el que la pròpia vegetació del jardí crearà l’ombra.

Per tal de potenciar la llum de Cadaqués en certs punts, s’utilitza la tradició de la xemeneia però en aquest cas com a lucernari o llanterna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close