Projecte acadèmic ETSAV Ruta Ringo Rango

Date: February 25, 2016 Category: Old Academic

El projecte acadèmic RUTA RINGO RANGO es duu a terme durant la primavera 2015 al barri de Les Planes, amb el suport veïnal, de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i del professorat de l’ETSAV. L’objectiu és construir unes escales en un dels trams de Les Planes que conforma la Ruta Ringo Rango, una xarxa de camins utilitzada antigament, quan es volien escurçar distàncies caminant.

El fort pendent dels carrers del barri i el ziga-zaga per superar el desnivell genera un problema de mobilitat tant peatonal com rodada. El barri gaudeix de la parada de Les Planes (FGC), construïda l’any 1914, però, malgrat que la distància lineal entre l’estació i els diferents sectors és petita, la trama dels carrers i el desnivell multiplica la durada del desplaçament fins al tren. Per aquest motiu, en el pla d’actuació urbanística hi ha previst un seguit de recorreguts que tallen les parcel·les perpendicularment als carrers superant la diferència de cota amb escales com a drecera per als vianants. Aquests recorreguts, coneguts popularment com Ringo Rango, mai s’han arribat a construir del tot i només existeixen diferents trams abandonats que no tenen continuïtat.Ruta Ringo Rango proposa reprendre aquests recorreguts que optimitzen la durada dels trajectes a peu entre el punt més alt del barri i l’estació del tren. D’aquesta manera es podria reorganitzar la mobilitat i l’accessibilitat a diverses parcel·les on l’accés és complicat, de la mateixa manera que es podrien recuperar alguns espais públics.La construcció de les escales es fa amb materials reutilitzats; unes provetes de formigó conformaran els graons i els petits murs de contenció per a les zones de descans i els replans. Les provetes de formigó són un clar exemple de residu produït per l’arquitecte. En l’execució d’obres de formigó es realitzen el que s’anomenen “assajos” en els quals s’analitzen les característiques i l’enduriment d’aquest material a fi de conèixer-ne les qualitats i la resistència. El comportament d’un formigó davant de diversos esforços és variable i complex, de manera que es realitzen molts assajos en poc temps. Un dels plantejaments del projecte Ruta Ringo Rango és reutilitzar les provetes de formigó seleccionades de l’empresa Applus+, que acumula cada setmana entre 800 i 1.200 provetes.

1 Comment

  • carles February 27, 2016

    Projecte exemplar en tots els nivells, des del planteig de l’exercici, detectant les oportunitats, fins a la seva execució. Enhorabona a tots els participants i que ningú us aturi!

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close