Tom Thys Architecten & Carton123 Architecten Basisschool “de Springplank”

Source: Tom Thys ArchitectenPhotography: Olmo Peeters
Date: June 26, 2015

De basisschool heeft haar ‘eigen plek’ nog niet gevonden in het erg mooie en gaaf bewaarde neogotische gebouwencomplex van de voormalige Rijksnormaalschool. De deelgebouwen die ze gebruikt (portierswoning, infirmerie, directeurswoning, paviljoen kleuterklassen) zijn verspreid over de site en zijn niet geschikt voor klassen. Een nieuw schoolgebouw kan het evenwicht herstellen. Net zoals de hogeschool zich organiseert rond de ‘grande cour’, zal de basisschool ‘Springplank’ zich duidelijk vestigen rond haar eigen buitenruimte. De nieuwbouw wordt het uithangbord voor een krachtigere en minder gefragmenteerde basisschool.

 

De speelplaats heeft beperkte afmetingen. Om de bestaande ruimtelijkheid te behouden en het groene karakter van de site zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen, willen we de zichten op de naburige bomen vrijwaren. De inplanting van het nieuwe volume houdt hier rekening mee. Door het optillen van de klasvleugel aan de speelplaatszijde ontstaat er een overdekte speelplaats.

 

We aligneren de klasvleugel aan de straatzijde met de gevel van de Middenschool, zodanig dat de zichten vanaf de straat op de mooie kopgevels van het administratief gebouw behouden blijven. De inplanting van de klasvleugel aan speelplaatszijde houdt dan weer rekening met de hoge neogotische gevel. Zo ontstaat een spits driehoekig tussenvolume waarbinnen de circulatie zich bevindt.

 

De klassen hebben telkens twee grote ramen in de langse wand. We proberen daarbij nog een extra raamopening te maken in een tegenoverliggende gevel of dakvlak. De scholieren zullen kunnen genieten van de verschillende lichtkleuren naargelang het tijdstip van de dag. De bijkomende ramen genereren bovendien leuke wisselende zichten op de omliggende site. De bovenste klassen van de klasvleugel speelplaatszijde bieden de mogelijkheid tot het bouwen van een mezzanine met studiehoek onder het dak.

1 Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close