Jonathan Tuckey Design David Brownlow Theatre

Source: Jonathan TuckeyPhotography: Nick Dearden: Jim Stephenson
Date: April 13, 2022

Jonathan Tuckey Design has completed a new theatre in the grounds of a school in south east England. True to the practice’s commitment to ‘building on the built’, for which it has earned an international reputation, the new theatre plays a vital role in repairing and enhancing the existing campus.
The new, sustainable building has been carefully crafted to sit in concert with the neighbouring buildings, and succeeds in turning what was once a featureless car park into an animated civic square. Horris Hill is a day and boarding preparatory school for boys aged between 4 and 13, set within a rural campus in Berkshire. It is located in 85 acres containing woods, sports pitches and a kitchen garden. Outdoor education and extra-curricular activity are fundamental parts of the school, both of which help Horris Hill maintain a whole-school community ethos.
The theatre, which is named after its main benefactor, Lord David Brownlow, founder of the David Brownlow Charitable Foundation, will significantly enhance the personal development of the 130 pupils attending Horris Hill. It will afford access to all aspects of theatre practice: performance, production and design – and embed these into the culture of the school.
Outside of teaching hours, the new theatre will open up to the wider community through local theatre clubs and groups, providing facilities to sustain these activities at a time when countless arts venues are closing across the UK. Designed to host school assemblies, music recitals and drama productions, the development comprises three unique spaces, creating a building which is animated on all sides, activating the whole campus. The three spaces include:
– a 160-seat auditorium and performance space;
– a congregating space around the entrance portico;
– an outdoor amphitheatre on the south elevation, facing the woods and school playing fields, which extends the theatre stage into the surrounding Arcadian landscape.
The design was the outcome of an invited competition, won by the practice in March 2016. The brief called for a theatre that would expand the arts and drama curriculum at the school – in recognition that performing arts improve pupils’ confidence, grasp of languages, debating skills, oratory and aptitude.
The theatre replaces a modular cabin built in the 1970s on the western side of the campus. The new building is positioned at a slight angle from its surroundings, to embrace the latent urbanity of the site, creating a civic square within the existing collection of buildings. Jonathan Tuckey Design has employed natural materials to create a passively ventilated theatre which sits harmoniously within the wooded setting of the campus. It is constructed of cross-laminated timber (CLT), an engineered wood structural system, and clad with Viroc wood fibre panelling. The CLT frame was chosen for its cost effectiveness and to reduce construction time on site; its specification has ensured a saving of 40 tonnes of CO2 compared to traditional blockwork.
The theatre draws from its surroundings by being consciously distinct in materiality and structure. However, the warm red hue of the Viroc elevations roots the theatre in among the earthy brick of the neighbouring Victorian buildings and more recent additions. The design is innovative in its use and articulation of sheet materials and flat surfaces. The Viroc was machine cut off-site from sheets to reduce waste, and pieced together by hand as one object of joinery.
A tall portico structure announces the theatre from the main point of arrival to the north and activates the new civic square in front. It will be used as a billboard to announce theatre productions and functions as an assembly space for small groups of pupils. Inside, the CLT frame is left exposed and lined with beech battens of varying depths to reference the articulation of the external façade. The repetition of battens is more regimented at the base to emphasise the solidity of the structure, and diffused as it ascends to create a sense of a firmament in the upper part of the theatre. Light grey acoustic panels are introduced throughout to absorb sound and prevent echoes.
The undulating ceiling, finished in a deep dark blue to represent the night sky, has been acoustically modelled to project sound from the stage into the auditorium. The floor is black polished Viroc, cut into a pattern to reference the ornate stone floors of Renaissance churches. The arrival sequence is through an entrance lobby, acoustic threshold and entrance corridor into the auditorium with the stage, backstage area and loading bay to the rear. Storage and toilets are concealed beneath the raked seating accessed from the entrance lobby.
The project draws inspiration from Christine Boyer’s book, The City of Collective Memory, in its recognition that the theatre will be a stage set for everyday life. The design borrows historical motifs such as the standing stalls of Tudor theatre, classical theatre proscenium and colonnade, as well as motifs from Renaissance ecclesiastical architecture.

Marina Lund, Chair, Horris Hill Governors
“Horris Hill has never lacked ambition. For a small, all-boys prep school nestled in the Berkshire countryside, it has consistently ‘punched above its weight’. It is school that celebrates the individual and allows boys to grow and develop, supported yet challenged, in all aspects of the curriculum. Jonathan Tuckey Design immediately grasped the sense of community at Horris Hill and the binding presence that a theatre could bring to the school. It has been a collaborative and rewarding process. The new theatre is contemporary, but sits well within the surrounding Victorian buildings, and its simplicity reflects the ethos of the school. Already in constant use, it is a phenomenal resource for the school and the local community.”

Giles Tollit, Headmaster, Horris Hill
“It is a fabulous building, and it has already significantly enhanced the quality of the education we are providing – not just the drama, but also lectures: staff are beginning to explore the technical capabilities and the standard of the in-house lectures is rising every day. A recent event saw the top three years spellbound by a great lecture on (of all things) West Side Story, that weaved video, music and stills, as well as the member of staff speaking on stage, with two boys in the technical box working the buttons – utterly brilliant.”

Jonathan Tuckey, Director, Jonathan Tuckey Design
“It feels rare to me to have experienced such alignment between all those involved in the creation of this theatre. The headmaster and governors’ visionary commitment to the role of theatre in the heart of the school was an inspring genesis to this project. From that point on, the theatre was the result of really fruitful collaboration between client, pupils, teachers, donors, design and construction teams. There were, of course, obstacles along the way: fundraising, Brexit, insolvencies, tempestuous rain, a pandemic – all of which only heighten the pleasure of seeing the building in use. For our part we are very proud to have united the two parts of the school campus with a building for congregating, whether on the amphitheatre steps in the sun or in the auditorium for a concert.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Project Information

Address: Newtown, Newbury, Berkshire, RG20 9DJ
Project area: 528m² (theatre, amphitheatre, colonnade, portico)
Theatre internal area: 320m²
Construction value: £1,742,790
Cost per sqm: £3,300 per m²
Project schedule: March 2016 – Sept 2020
Construction: Aug 2019 – Sept 2020
Team Credits
Architects: Jonathan Tuckey Design
Design team: Jonathan Tuckey, Peter Youthed, Rob Leechmere, James Moore, Molly Wheeler, Matthew Farrer,Belen Salgado, Rohullah Kazemi, Waheed Kazemi
Project architects: James Moore and Rob Leechmere
Structural engineers: Webb Yates Engineers
M&E: Skelly and Couch Ltd
Theatre consultant: CharcoalblueTimber engineers: Eurban
QS: Marstan BDB LLP
Contractor: Vale Southern Construction Ltd
Joinery: Peak Carpentry
Competition organiser: RedBook Agency
Photography: © Nick Dearden, © Jim Stephenson

 

1 Comment

  • Виталий 04/20/2021

    Top and above: Jonathan Tuckey Design created the David Brownlow Theatre at Horris Hill school. Photo is by Jim Stephenson The studio ‘s concept for the theatre was informed by Renaissance ecclesiastical architecture, and especially the basilicas of the time.

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close