Pezo von Ellrichshausen INES innovation centre

Date: April 8, 2021

We were told that when resources are scarce, intensity compensates for high performance (because there seems to be a deep gap between ingeniousness and intelligence). Of course, we knew that any project is a reaction to its circumstances.

This is an apparently simple, stable and regular building that contains an unexpected and exaggerated interior. This is the world of innovation; a continuous, fluid and open space that conceptual and physically translates the creative processes of academic practice, that sequential development of formal research or the reversible and multiple dimension associated with informal knowledge.

The building acknowledges the need for polarizing the innovation time in at least two moments: in a creative experience based on a social, collective and integrated realm, and another rather individual, intimate and solitary experience. The spatial structure of the building is based in these two clearly differentiated conditions. On the one hand side there is an open core that establishes a series of vertically interconnected halls, with a circular void that reduces its size upon ascension.

On the other hand, private working spaces occupy the corners of every floor plan, in a quarter of a circle figure which centre pivots around every edge, growing inversely proportional to the central voids. Instead of the traditional system of pillars within a non differentiated and non hierarchical grid, this office plan also provides specific rooms for exhibitions, workshops and meetings, visual and acoustically controlled by the curved walls that work like opaque screens. The character and diversity of the resulting space somehow promotes the dynamics of a non categorized work (or with ever changing positions) between professors, students, researchers, entrepreneurs and the local communities.

1 Comment

  • Анна 05/22/2021

    The effect is emphasised by a uniform materiality the entire building is made from red pigmented concrete, which is visible both inside and out. “This is an apparently simple, stable and regular building that contains an unexpected and exaggerated interior,” said Pezo and Von Ellrichshausen.

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close