unparelld’arquitectes + Xevi Bayona + Miquel Capdevila Núvol Daurat

Source: unparelld’arquitectes: Xevi Bayona: Miquel CapdevilaPhotography: Eloïna Millan: Marta Mateu: unparelld’arquitectes: Xavier Béjar
Date: April 22, 2014 Category: Art, Things

Acomodar, acompanyar, coronar un concert de jazz a la plaça Major d’Olot. Construir una atmosfera per a una nit freda amb els matisos i reflexos d’un núvol daurat. Suspendre un radiador lluminós de35 metresde longitud, a poca alçada, construït amb cartró alternant vasos de cafè i safates de pastisseria. Assenyalar el centre de la plaça i de la ciutat, amb la reverberació del públic i una catifa reflectant de confeti. Domesticar l’espai públic amb pocs recursos.

Aprofitar el cablejat existent a la plaça major per suspendre la instal·lació, suposa desenvolupar un artefacte amb una càrrega màxima de50 Kgsense renunciar a una bona longitud. L’ànima de la làmpada és un tub multicapa de fontaneria compost per dues capes de plàstic i una d’alumini entremig; es caracteritza per la lleugeresa, la resistència i la plasticitat. El conjunt es munta amb trams de 5m, enllaçats per juntes premsades específiques del mateix fabricant. Les peces d’unió tenen un estrangulament que permet fixar-hi els cables de suspensió sense malmetre el tub, ja que després es reutilitzarà.

La il·luminació prové de tires contínues leds cedides per a l’ocasió i a partir de la quals es formalitza la proposta. Se n’instal·la una a cada banda del tub per repartir la llum de manera uniforme. Cada tram de 5m es connecta amb un cable fins als transformadors, col·locats dins una galleda suspesa més amunt. El difusor es forma amb safates de pastisseria motllurades amb una cara daurada i l’altra blanca, alternades amb vasos de paper translúcids. Un tall en creu al cul de vasos i safates permet enfundar-los al tub, a la vegada que la pressió de les pestanyes en garanteix una bona disposició. El difusor suavitza la brillantor dels leds i aporta calidesa a la temperatura de color. Les diferents qualitats de les dues cares de la safata donen vibració al núvol, que sumat a la traça curvilínia, ofereix un aspecte canviant segons el punt de vista.

Aquesta instal·lació es va desenvolupar en el marc de Lluèrnia, Festival del foc i la llum, que es celebra a  l’estiuet de Sant Martí a Olot.

unparelld’arquitectes 

1 Comment

  • jesp 04/22/2014

    ARQUITECTURA! Mi más sincera enhorabuena. Qué bonito es ver que con medios tan sencillos pueden crearse espacios tan complejos. Muy bonita la construcción real que mejora muchísimo las infografías previas, un poco simplonas a mi parecer.

    Enhorabuena de nuevo!

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close