Sauquet Arquitectes 114 Viviendas Dotacionales Públicas. Sabadell

Source: Sauquet ArquitectesPhotography:  Jordi Surroca
Date: October 21, 2013 Category: Bcn

El primer va ser pensar en les persones. En els futurs habitants. L’edifici havia de contenir més d’un centenar d’habitatges de lloguer per a gent gran, d’una i de dues habitacions.

Vam pensar quines particularitats podia aportar a l’edifici la gent gran. La clau estava en com el viurien. Els imaginàvem cuidant plantes en testos de ceràmica, i imaginàvem l’efecte de conjunt de totes les plantes abocant-se per finestres i baranes. Els imaginàvem també asseguts prenent el sol, gaudint d’unes vistes, reunint-se per xerrar, comunicant-se a través de balcons… D’aquí va sorgir la idea de recórrer a àmplies terrasses orientades al sud i al paisatge. Després l’esglaonament -les terrasses en cascada- per donar el màxim de terrasses al major nombre d’habitatges.

El lloc afavoria a més aquesta opció. Disposàvem d’un solar en el límit construït de la ciutat de Sabadell que s’obria cap al sud donant a un immens parc i a unes magnífiques vistes panoràmiques cap a la serra de Collserola i el Tibidabo barceloní. Així mateix, el solar estava situat al final d’una franja urbana dedicada a equipaments que culminava amb el gran parc a l’extrem sud. Així que, per alleugerir la intervenció i alhora permetre una certa transparència entre els carrers del barri i el parc, es va decidir desdoblar el programa en dos blocs. Lliscant entre ells, arbres i parterres garantien la continuïtat del “buit”.

A part dels habitatges, també s’havien d’incloure espais comuns -tant interiors com exteriors-, un centre de dia (amb un saló polivalent-menjador, algunes aules, despatxos administratius i els respectius espais tècnics i de servei) així com un aparcament.
L’escalonament, convertit en el principal leitmotiv del projecte, es resoldria a diversos nivells: Tipològicament, combinant -els uns damunt dels altres- habitatges amb terrassa d’una i de dues habitacions. Estructuralment, recorrent a senzills estintolaments amb pilars metàl·lics en una estructura d’altra banda de pilars de formigó i forjats reticulars. A nivell de les instal·lacions, inserint un acurat sistema de conductes inclinats a l’interior dels murs de doble fulla ceràmica que limitarien les terrasses dels habitatges.

Constructivament, s’ha procurat en tot moment recórrer al mínim nombre de solucions i materials diferents possible, així com a la prefabricació estandarditzada sempre que ha estat possible, i que tot això possibilités un equilibri en els costos d’acord amb la condició d’habitatge públic. Alhora, s’han utilitzat recursos tradicionals per garantir un confort òptim per als habitatges; ventilació creuada, ràfecs, porxos i balcons per protecció solar, color clar en façanes, cobertes ventilades, bons aïllaments, etc.

2 Comments

  • Z 10/22/2013

    Ciudad Blanca en Alcudia, Mallorca, F.J. Saenz de Oiza, brillante referencia. No todo vale para cualquier sitio. En este caso lo considero acertado.

    Reply
  • Marc Longaron 10/21/2013

    El primer dia que vaig passar per l’obra fa un piló d’anys em vaig quedar horroritzat…

    però poc a poc l’obra va anar prenent forma i a mesura que avançava m’agradava més i més, com passava gairebé a diari puc dir que he fet com els jubilats i he fet més visites d’obra que ningú…

    us edifici que acaba la ciutat…

    el resultat final el trobo encertadíssim, és més, m’agradaria viure-hi, trobo la solució estimulant i encertada pensant en els seus usuaris d’avançada edat als qui agrada viure tant a dins com a fòra de l’habitatge…

    espero que quan m’arribi l’edat em donin l’oportunitat d’anar a viure-hi!!!!

    Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close