alcolea + tárrago / Roberto Ercilla Headquarters and Auditorium for the University of Málaga

Source: alcolea+tárrago: Roberto ErcillaPhotography: Javier Callejas
Date: June 10, 2022

The Government Building is located at the Teatinos campus, west of the city of Málaga in Spain. It hosts the presidency of the University among several other administrative and representative services, which were scattered through the city until now. The project also includes an additional 800-seat Auditorium –the largest in the city of Málaga–; a botanical garden; and an outside theatre. All aiming to create a new center in a brand-new University campus. The project seeks to be essential in its figuration, pointing to elemental architecture types, and with a timeless and abstract expression. The two volumes define a very representative character while stablishing a conversation in a densely vegetated park. Both volumes are mostly built with a single material –local white marble–, with minimum industrial processing and energy usage and following a strict modulation, to minimize cutouts and waste, which are then fully reutilized in different parts of the building.

The main building is defined by inhabiting the space created around two extensively vegetated patios –courtyards–, which include local species that will provide a semi-private and fresh oasis, as well as controlling the temperature and humidity. The courtyards become a new icon for the University. The thick perimeter of the building includes all secondary spaces –stairs, elevators, restrooms, storage, and meeting rooms–, allowing the rest of the plan to be fully open and flexible while looking directly at the courtyards without further interruptions. Deep perspectives accentuate the horizontality, creating an open and free plan for workspaces with great flexibility and capacity of transformation.

The Auditorium incapsulates a wooden box with strategic openings to the distant views as well as to the surrounding park. It is embedded gently into the topography to minimize its impact and save energy. The main vestibule reads as a natural extension of the exterior spaces. A pergola connects the auditorium hall with the Government building, defining an ambiguous and fully shaded exterior to become the main public space during warm seasons.

The network of paths in the park adapts naturally to the original topography and connects the different buildings while navigating through a rich garden of native and Mediterranean species. Trees are grouped accordingly to water management to minimize maintenance, while creating spots of shade and calm through the campus. Additional species are planted to improve the natural regeneration of the current soil and to make the park sustainable in a long term basis.

 

Competition Date: July 2016

Start of construction: January 2020

End of construction: December 2021

Photos: Javier Callejas

Architects: alcolea+tárrago / Roberto Ercilla
(Roberto Ercilla / Rubén Alcolea / Jorge Tárrago)

Project Team: alcolea+tárrago / Roberto Ercilla / Lecumberri – Cidoncha

Floor Area: 15.504,20 m2 (buildings) + 22.967,36m2 (landscape)

Location: Calle Doctor Ortiz Ramos, Málaga, Spain

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close
Close
Close