Fuente: Arxius d’Arquitectura
Neix l’arxiu digital d’arquitectura i disseny a Catalunya
-“Arxius d’Arquitectura a Catalunya” emprèn la més gran recopilació digital pública amb fotografies, plànols, vídeos, articles i descripcions de totes les obres d’arquitectura i disseny
-Un gran catàleg que facilita l’accés al patrimoni creatiu de Catalunya a ciutadans, professionals, estudiants i turistes, representant una revolució divulgativa
Arxius d’Arquitectura a Catalunya (AA) és un nou projecte que pretén dur a terme, per primer cop, una recopilació digital minuciosa de l’arquitectura i el disseny a Catalunya. Aquesta plataforma divulgativa té com a objectiu catalogar i difondre el patrimoni català mitjançant un web (www.arxiusarquitectura.cat) obert a tot tipus de formats, constantment actualitzat, interactiu i de lliure accés.
Plataforma de referència per a la consulta, AA consta d’un extens registre d’obres d’arquitectura (cases, biblioteques, museus, mercats, botigues, oficines, escoles, hospitals, monuments, exposicions, bars, restaurants i bodegues) urbanisme, paisatgisme, mobiliari i disseny industrial –entre altres. Totes les obres es documenten mitjançant informació bàsica: noms originals, dates de construcció o creació, autoria…; que es complementa amb informació específica, com comentaris dels autors, fotografies, plànols, premis, bibliografia i geo-localització interactiva sobre el mapa de Catalunya. A més de les obres, AA compta amb una recopilació d’articles publicats que reflexionen sobre l’arquitectura; també consta d’un directori d’autors, estudis i fotògrafs d’arquitectura on consultar les seves respectives biografies; així com un apartat multimèdia que inclou vídeos històrics i contemporanis amb conferències, presentacions i reportatges del mateix àmbit.
Per la seva magnitud, qualitat i origen del contingut, AA representa una revolució a nivell divulgatiu d’especial interès per als amants de l’arquitectura, ja siguin aquests estudiants, docents, professionals o turistes. Aquests poden disposar ara, en tot moment i en qualsevol lloc, d’informació que fins a l’actualitat era de difícil accés pel fet de trobar-se fragmentada i dispersa. L’atractiu incrementa quan pensem en aquests col·lectius com a usuaris de smartphones o tablets i la possibilitat de que puguin relacionar l’obra física (al passar per davant d’un monument) amb la informació digital (tot accedint a la documentació del mateix).
Metodologia y Trajectòria
Aquest projecte emprenedor s’alimenta tant dels continguts originals que cedeixen els estudis d’arquitectura i disseny o les diverses institucions amb qui col·labora, així com de la cerca i recopilació d’obres catalogades en arxius tradicionals. Malgrat que la plataforma AA és digital, el procés per a ampliar-ne de forma constant els continguts és un treball escrupolós que requereix la intervenció d’experts encarregats de cercar la informació, contrastar-la, gestionar-la, adaptar-la i catalogar-la adequadament.
Actualment, l’arxiu compta amb més de 2000 referències.
Els joves arquitectes que han emprès aquest ambició projecte i dirigeixen el seu dia a dia són Manuel Julià, Aureli Mora, Omar Ornaque i Lucas Sentís, amb la col·laboració constant i enriquidora d’enginyers, il·lustradors, advocats i fotògrafs.
Filosofia
AA és una aposta tant pel llegat arquitectònic com pel futur de la disciplina. Té especial interès per aquelles obres més desconegudes, oblidades i inaccessibles. Pren el relleu d’anteriors treballs de catalogació, utilitzant els mitjans contemporanis i dotant a la societat d’una eina d’informació i consulta gratuïta del patrimoni que, en l’actualitat, només es troba en format llibre, guia o dispers per la xarxa.
Arxius d’Arquitectura a Catalunya neix amb la voluntat de situar-se com a plataforma de referència de l’arquitectura i el disseny a Catalunya. El reconeixement d’aquest patrimoni, parant especial atenció en aquells exemples de més vàlua, no només contribueix a la consolidació de referents positius sinó que, alhora, permet posar en valor allò que d’alguna manera conforma la nostra memòria col·lectiva, tot estudiant aquells trets que defineixen cadascuna de les obres: lloc, clima, matèria, construcció i tradició.