fuente: Dezeen
In order to preserve the character of this classic brick-and-stone suburban house while doubling its surface area, we decided to duplicate it by adding two side blocks, two ‘clones’ set at right angles to it, where there used to be a shed. This arrangement has allowed us to create a harmonious trio of buildings set around an inner garden, while preserving the street alignment.The new home is made up of three dissociated elementary blocks, a square and two rectangles, separated by two narrow glazed gaps and with matching sloping roofs.With its new truncated roof that lets the light from the south into the living areas laid out on the north side, the ‘stem cell’ blends in so well with its extensions – thanks to its shape, the materials used and its fenestration – that it becomes hard to distinguish the old from the new.
Ignoro a quina banda del mon està aquesta casa però la privacitat relativa a les finestres o "el que s'ensenya o s'ha d'ensenyar o no es pot amagar " (aquí hi ha una arrel calvinista, que no només va florir a Holanda), no és la mateixa aquí que allà. Si la casa és a Londres, dependrà del propietari, per allò de la multicuturalitat. En altres llocs de centre Europa, passes pel carrer i a un habitatge a planta baixa veus un tio arrepantigat al sofà en calçotets posant-se fi de cervessa i gratant-se les aixelles i cap problema. (per ell, jo no m'hi vaig acostumar mai, però ningú ho veia malament, vaja el pa de cada dia a Delft).
Llàstima del bloc de formigó vist a la caixa d'escala (bastant discordant amb la resta de l'edifici) i del contrast massa fort entre una fusta massa clara (faig?) i el negre i grisos de parets i coberta.
La gran finestra al costat de l'entrada és massa efectista també... a peu de carrer, esventrar tant la façana segurament obligarà a la susdita finestra a tenir la cortina permanentment baixada (o almenys, això passaria en una cultura/societat com la catalana). L'altra finestra en vertical, a façana principal, amb format d'espitllera medieval, és molt més intel·ligent. Menys cridanera i fotografiable, però molt més espavilada i, segurament, eficient.
Potser una fusta una mica més fosca li hauria tret el toc un pèl kitsch de la plàstica general. O potser, d'aquí uns anys la fusta s'enfosquirà prou com per donar-li el "toc" final al projecte.